Create account / Log in

Vassal won't load/isn't working....

Issues with the Vassal engine.

Moderators: Tim M, uckelman

Vassal won't load/isn't working....

Postby ironwolf1961 » January 26th, 2020, 11:30 pm

Hi:

After Java and Windows updates, Vassal suddenly won't load/isn't working. I read and repeatedly tried the suggested fixes in the forum, including uninstall/clean reinstall/restart of Java, first, and then Vassal. I also backed up and then deleted all the Vassal modules.

C:\Users\<username>\AppData\Roaming\VASSAL is an empty folder.

Out of ideas. Any other things I might attempt?

Model: Dell
OS: Windows 8.1 Enterprise N Edition
64-bit System and Processor
CPU: Intel Core I7 CPU Q 820 @ 1.73 GHZ
RAM: 8 GB
Storage Memory: 195 GB available
Video: NVIDIA GeForce
VASSAL_ 3.2.17
Java: Version 8u241 (64-bit)
Vassal Module: "A World at War" AWAW V0 05b.vmod

Thanks, Mike
ironwolf1961
 
Posts: 11
Joined: January 26th, 2020, 10:54 pm

Re: Vassal won't load/isn't working....

Postby uckelman » January 27th, 2020, 6:43 pm

Thus spake ironwolf1961 via messages:
> Hi:
>
> After Java and Windows updates, Vassal suddenly won't load/isn't
> working.

How are you starting VASSAL? What do you see when you try?

--
J.
User avatar
uckelman
Site Admin
 
Posts: 8382
Joined: December 10th, 2007, 9:48 am
Location: Durham, England

Re: Vassal won't load/isn't working....

Postby ironwolf1961 » January 27th, 2020, 11:33 pm

1. Double-clicking the Vassal icon on the desktop
2. Right-clicking the icon on the desktop and then Open on the dropdown
3. Doing the same to the vassal.exe file in the Program Files folder
ironwolf1961
 
Posts: 11
Joined: January 26th, 2020, 10:54 pm

Re: Vassal won't load/isn't working....

Postby ironwolf1961 » January 29th, 2020, 2:33 am

Double-click Vassal desktop icon
Right-click Vassal desktop icon/Open
Double-click Vassal Program Files folder vassal.exe file
Right-click Vassal Program Files folder vassal.exe file/Open
In each case, the hour glass appears for a few seconds then disappears and nothing else happens.
ironwolf1961
 
Posts: 11
Joined: January 26th, 2020, 10:54 pm

Re: Vassal won't load/isn't working....

Postby ironwolf1961 » February 1st, 2020, 2:04 pm

Has anyone else installed the January Java update and Vassal no longer starts? Maybe we can figure it out together.

For years it's been just a click-and-play experience for me. Based on the message board posts, I suppose I've been lucky. So this is my first foray under the hood.

Java and Vassal uninstall/install, uninstall/install, in this order and then that order, latest version, older versions, check registry, error logs, more times than I can remember the past few weeks.

I tried safe mode with the same result. As a last resort, I am on the verge of doing a Windows reset to clear everything and start cmpletely over. With all the pain that brings.
ironwolf1961
 
Posts: 11
Joined: January 26th, 2020, 10:54 pm

Re: Vassal won't load/isn't working....

Postby uckelman » February 1st, 2020, 11:57 pm

Thus spake ironwolf1961 via messages:
>
> I tried safe mode with the same result. As a last resort, I am on the
> verge of doing a Windows reset to clear everything and start cmpletely
> over. With all the pain that brings.

Don't do that. It's unnecesary.

What's the ouptut when you run 'java -version' from the command line?

--
J.
User avatar
uckelman
Site Admin
 
Posts: 8382
Joined: December 10th, 2007, 9:48 am
Location: Durham, England

Re: Vassal won't load/isn't working....

Postby ironwolf1961 » February 2nd, 2020, 4:17 pm

Microsoft Windows [Version 6.3.9600]
(c) 2013 Microsoft Corporation. All rights reserved.
C:\Windows\system32>java -version
java version "1.8.0_241"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.8.0_241-b07)
Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 25.241-b07, mixed mode)
ironwolf1961
 
Posts: 11
Joined: January 26th, 2020, 10:54 pm

Re: Vassal won't load/isn't working....

Postby JoelCFC25 » February 2nd, 2020, 7:07 pm

Do you have any antivirus or anti-spyware software running, by chance? This is kind of a long shot, but IIRC there have been some instances where overly-aggressive monitoring software falsely identified VASSAL as a threat and prevented it from running.
JoelCFC25
 
Posts: 690
Joined: October 12th, 2010, 5:15 pm
Location: Minnetrista, MN

Re: Vassal won't load/isn't working....

Postby ironwolf1961 » February 3rd, 2020, 1:12 am

In all attempts, including Java and VASSAL uninstall/clean reinstall/system reboots, antivirus was not only disabled it also was uninstalled entirely and system was rebooted to prevent any chance of software falsely identifying VASSAL as a threat. It made no difference.
ironwolf1961
 
Posts: 11
Joined: January 26th, 2020, 10:54 pm

Re: Vassal won't load/isn't working....

Postby ironwolf1961 » February 3rd, 2020, 7:23 pm

UPDATE: Something I had not tried, I created a new User Account Profile and did nothing else/made no other changes. Did not uninstall/reinstall Java or Vassal. The engine opened and I am able to load modules and game sessions again. Thanks for talking me off the ledge. Fingers crossed. I will let you know if this solution doesn't continue.
ironwolf1961
 
Posts: 11
Joined: January 26th, 2020, 10:54 pm

Re: Vassal won't load/isn't working....

Postby uckelman » February 4th, 2020, 12:04 am

Thus spake ironwolf1961 via messages:
> UPDATE: Something I had not tried, I created a new User Account Profile
> and did nothing else/made no other changes. Did not uninstall/reinstall
> Java or Vassal. The engine opened and I am able to load modules and
> game sessions again. Thanks for talking me off the ledge. Fingers
> crossed. I will let you know if this solution doesn't continue.

The next step I was going to suggest was running VASSAL directly from
the command line. Given what you've said worked, what I suspect that
would have shown is a exception due to bad permissions on your old user
account.

Glad you got it working.

--
J.
User avatar
uckelman
Site Admin
 
Posts: 8382
Joined: December 10th, 2007, 9:48 am
Location: Durham, England

Re: Vassal won't load/isn't working....

Postby ironwolf1961 » February 4th, 2020, 12:08 am

Provide me the script to run from the command line and let's see what happens.
ironwolf1961
 
Posts: 11
Joined: January 26th, 2020, 10:54 pm

Re: Vassal won't load/isn't working....

Postby uckelman » February 5th, 2020, 11:11 pm

From the directory where VASSAL is installed, run:

java -classpath lib/Vengine.jar VASSAL.launch.ModuleManager

What happens?
User avatar
uckelman
Site Admin
 
Posts: 8382
Joined: December 10th, 2007, 9:48 am
Location: Durham, England

Re: Vassal won't load/isn't working....

Postby ironwolf1961 » February 6th, 2020, 1:54 am

Microsoft Windows [Version 6.3.9600]
(c) 2013 Microsoft Corporation. All rights reserved.

C:\Program Files\VASSAL-3.2.17>java -classpath lib/Vengine.jar VASSAL.launch.ModuleManager
VASSAL: IO error
java.io.FileNotFoundException: C:\Users\Mike\AppData\Roaming\VASSAL\lock (Access
is denied)
at java.io.FileOutputStream.open0(Native Method)
at java.io.FileOutputStream.open(Unknown Source)
at java.io.FileOutputStream.<init>(Unknown Source)
at java.io.FileOutputStream.<init>(Unknown Source)
at VASSAL.launch.ModuleManager.main(ModuleManager.java:159)

C:\Program Files\VASSAL-3.2.17>cd C:\Program Files\VASSAL-3.2.17
ironwolf1961
 
Posts: 11
Joined: January 26th, 2020, 10:54 pm

Re: Vassal won't load/isn't working....

Postby JoelCFC25 » February 6th, 2020, 2:41 am

So there is something funky going on with the write permissions in C:\Users\Mike\AppData\Roaming\VASSAL

Maybe try zapping this folder entirely as the admin user. It would get recreated when you try and run VASSAL again as your normal user.
JoelCFC25
 
Posts: 690
Joined: October 12th, 2010, 5:15 pm
Location: Minnetrista, MN

Next

Return to Technical Support & Bugs

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron