Create account / Log in

Vassal not launching

Issues with the Vassal engine.

Moderators: Tim M, uckelman

Vassal not launching

Postby ronljacobsen » November 28th, 2011, 2:48 pm

My problem is that Vassal does not launch. I usually get the animation indicating that the computer is working for about a second, and then nothing more. I have seen various posts about problems similar to this one, but no advice that worked. I have reinstalled Vassal, reinstalled JAVA and rebooted my computer in every possible combination with no effect. I can affirm that VASSAL did work this same computer about a year ago and then stopped. I have seen some advice that Vassal will work with older versions of JAVA, and when I try to launch VASSAL without JAVA installed, it asks for JAVA 1.5. Therefore, I attempted to download a version of JAVA that old, but it would not install on my operating system. (Too old.)

I would greatly appreciate any new advice on how to fix this, other than the usual of reinstalling and rebooting everything. Thanks in advance. Here are my system specs.

- Model: Dell Latitude E5500 laptop
- OS Windows 7 Home Premium
- Intel Core2 Duo CPU P8700 @ 2.53GHz
- Memory 3.00 GB
- Windows 7 Professional
- 32-bit Operating System

- VASSAL-3.1.17-windows
- Java version 1.6.0_29

Ron
ronljacobsen
 
Posts: 24
Joined: November 28th, 2011, 2:33 pm

Re: [messages] [Technical Support & Bugs] Vassal not launchi

Postby uckelman » January 30th, 2012, 1:40 am

Thus spake ronljacobsen:
> My problem is that Vassal does not launch. I usually get the animation
> indicating that the computer is working for about a second, and then
> nothing more. I have seen various posts about problems similar to this
> one, but no advice that worked. I have reinstalled Vassal, reinstalled
> JAVA and rebooted my computer in every possible combination with no
> effect. I can affirm that VASSAL did work this same computer about a
> year ago and then stopped. I have seen some advice that Vassal will
> work with older versions of JAVA, and when I try to launch VASSAL
> without JAVA installed, it asks for JAVA 1.5. Therefore, I attempted to
> download a version of JAVA that old, but it would not install on my
> operating system. (Too old.)
>
> I would greatly appreciate any new advice on how to fix this, other than
> the usual of reinstalling and rebooting everything. Thanks in advance.
> Here are my system specs.
>
> - Model: Dell Latitude E5500 laptop
> - OS Windows 7 Home Premium
> - Intel Core2 Duo CPU P8700 @ 2.53GHz
> - Memory 3.00 GB
> - Windows 7 Professional
> - 32-bit Operating System
>
> - VASSAL-3.1.17-windows
> - Java version 1.6.0_29

Are you still having this problem with VASSAL 3.1.18?

--
J.
User avatar
uckelman
Site Admin
 
Posts: 8137
Joined: December 10th, 2007, 9:48 am
Location: Durham, England

Re: Vassal not launching

Postby ronljacobsen » January 30th, 2012, 2:13 am

Yes. I just downloaded 3.1.18 and the behavior is the same. The installation puts a shortcut on my desk top. I doubleclick the shortcut and nothing happens. I get a circular symbol on the mouse pointer that indicates something is happen very briefly (less than a second) and then nothing. Vassal worked for me until sometime about a year ago maybe. I might be associated with switching laptops. At this point I can'r remember.

I'd appeciate any ideas.
ronljacobsen
 
Posts: 24
Joined: November 28th, 2011, 2:33 pm

Re: [messages] [Technical Support & Bugs] Re: Vassal not lau

Postby uckelman » January 30th, 2012, 2:16 am

Thus spake ronljacobsen:
> Yes. I just downloaded 3.1.18 and the behavior is the same. The
> installation puts a shortcut on my desk top. I doubleclick the shortcut
> and nothing happens. I get a circular symbol on the mouse pointer that
> indicates something is happen very briefly (less than a second) and then
> nothing. Vassal worked for me until sometime about a year ago maybe. I
> might be associated with switching laptops. At this point I can'r
> remember.
>
> I'd appeciate any ideas.
>

The first thing to do is check whether Java works. Go to a command
prompt and type 'java -version'. What's the output?

--
J.
User avatar
uckelman
Site Admin
 
Posts: 8137
Joined: December 10th, 2007, 9:48 am
Location: Durham, England

Re: Vassal not launching

Postby ronljacobsen » January 30th, 2012, 2:26 am

Thanks for helping. How do I get a command prompt. If I use "Run" and type java -version the black box pops up but disappears so fast I can't read it.
ronljacobsen
 
Posts: 24
Joined: November 28th, 2011, 2:33 pm

Re: Vassal not launching

Postby ronljacobsen » January 30th, 2012, 2:28 am

OK, I figured that out.

Java versoin is 1.6.0_29
build is 1.6.0_29-b11
ronljacobsen
 
Posts: 24
Joined: November 28th, 2011, 2:33 pm

Re: [messages] [Technical Support & Bugs] Re: Vassal not lau

Postby uckelman » January 30th, 2012, 2:36 am

Thus spake ronljacobsen:
> OK, I figured that out.
>
> Java versoin is 1.6.0_29
> build is 1.6.0_29-b11

Ok, so your Java probably works.

Change directory to wherever you installed VASSAL. If you installed
VASSAL in C:\Program Files\VASSAL-3.1.17, then type this at the prompt:

cd C:\Program Files\VASSAL-3.1.17

Then:

javaw -client -cp lib/Vengine.jar VASSAL.launch.ModuleManager

What happens?

--
J.
User avatar
uckelman
Site Admin
 
Posts: 8137
Joined: December 10th, 2007, 9:48 am
Location: Durham, England

Re: Vassal not launching

Postby ronljacobsen » January 30th, 2012, 2:47 am

I have vassa lin C:\Program Files\VASSAL but when I type that in the command prompt after cd it says it cannot find that directory. I have also tried with with -3.1.18 and -3.1.17, as you have shown above, though I don't think that the numbers are in the directory name. Should I try you javaw command even though I do not seem to have successfully changed directories?
ronljacobsen
 
Posts: 24
Joined: November 28th, 2011, 2:33 pm

Re: Vassal not launching

Postby ronljacobsen » January 30th, 2012, 2:49 am

OK, I got to the right directory. I just had to do it in steps rather than all in one command.
ronljacobsen
 
Posts: 24
Joined: November 28th, 2011, 2:33 pm

Re: [messages] [Technical Support & Bugs] Re: Vassal not lau

Postby uckelman » January 30th, 2012, 2:50 am

Thus spake ronljacobsen:
> I have vassa lin C:\Program Files\VASSAL but when I type that in the
> command prompt after cd it says it cannot find that directory. I have
> also tried with with -3.1.18 and -3.1.17, as you have shown above,
> though I don't think that the numbers are in the directory name. Should
> I try you javaw command even though I do not seem to have successfully
> changed directories?

No. You need to find the directory which contains VASSAL.exe. That's
the one from which you need to run the javaw command.

--
J.
User avatar
uckelman
Site Admin
 
Posts: 8137
Joined: December 10th, 2007, 9:48 am
Location: Durham, England

Re: Vassal not launching

Postby ronljacobsen » January 30th, 2012, 2:52 am

OK, I typed your javaw command while in the VASSAL directory and nothing happened. I just got the directory prompt back. I tried it a few times.
ronljacobsen
 
Posts: 24
Joined: November 28th, 2011, 2:33 pm

Re: Vassal not launching

Postby ronljacobsen » January 30th, 2012, 2:54 am

To elaborate, I typed the javaw command while in the C:\Program Files\VASSAL directory with is where vassal.exe resides. Nothing happened. :-(
ronljacobsen
 
Posts: 24
Joined: November 28th, 2011, 2:33 pm

Re: [messages] [Technical Support & Bugs] Re: Vassal not lau

Postby uckelman » January 30th, 2012, 2:58 am

Thus spake ronljacobsen:
> To elaborate, I typed the javaw command while in the C:\Program
> Files\VASSAL directory with is where vassal.exe resides. Nothing
> happened. :-(

Do you have a directory called VASSAL in your home directory? In Windows
7, you'll find the home directories under C:\Users. Is there a file
called errorLog there? If so, what's in it?

--
J.
User avatar
uckelman
Site Admin
 
Posts: 8137
Joined: December 10th, 2007, 9:48 am
Location: Durham, England

Re: Vassal not launching

Postby ronljacobsen » January 30th, 2012, 3:02 am

Here are the contents of the error log. I would not be surprised if the date on all this items is the date I switched to this computer.

12 Feb 2011 03:30:04.475 0 -- Starting
12 Feb 2011 03:30:04.475 0 -- OS Windows 7
12 Feb 2011 03:30:04.475 0 -- Java version 1.6.0_20
12 Feb 2011 03:30:04.475 0 -- VASSAL version 3.1.14
12 Feb 2011 03:30:04.490 0 -- Manager
12 Feb 2011 03:30:07.829 0 -- Loading module file C:\Users\ronjacobsen\Desktop\Vassal\MMWv5c.vmod
12 Feb 2011 03:30:07.829 0 -- Loading module Mr. Madison's war
12 Feb 2011 03:30:07.829 0 C:\Program Files\Java\jre6\bin\java -Xms256M -Xmx512M -DVASSAL.id=1 -Duser.home=C:\Users\ronjacobsen -cp lib\Vengine.jar VASSAL.launch.Player
12 Feb 2011 03:30:11.167 1 -- Mr. Madison's war version 05c
12 Feb 2011 03:30:11.167 1

12 Feb 2011 03:53:11.710 1 -- Exiting
12 Feb 2011 03:53:13.800 0 -- Exiting
ronljacobsen
 
Posts: 24
Joined: November 28th, 2011, 2:33 pm

Re: Vassal not launching

Postby ronljacobsen » January 30th, 2012, 3:03 am

By the way, Mr. Madison's War is the last thing I successfully ran on Vassal, though I may or may not have succeeded with in on this computer.
ronljacobsen
 
Posts: 24
Joined: November 28th, 2011, 2:33 pm

Next

Return to Technical Support & Bugs

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron