Create account / Log in

Sync issues with Server

Issues with the Vassal engine.

Moderators: Tim M, uckelman

Sync issues with Server

Postby nashvillen » February 22nd, 2015, 10:32 pm

Our issue is syncing on the vassal legacy server for our game. We have five players, three of which, including me, have no issues connecting.

Was not sure of what first 10 lines of our logfile was needed.

We have two others using the following machines:
Model : HP Pavilion
- Operating System : Windows 7
- CPU : Intel Core 2 Quad Q6700 @ 2.66GHz 2.67 GHz
- Memory: 6 GB
- Video Card: Nvidia GeForce 9500 GS
- Vassal version : 3.2.15
- Java version: 8
- Vassal module name and version: The Devils Cauldron 6.4.3

Model <Not filled in>
- Operating System- Windows 8.1; 64-bit operating system, x64 based processor
- CPU - Intel core i3-4010Y CPU @ 1.30Ghz
- Memory - 8.00 GB
- Video Card - Intel(R) HD Graphics Family (display adapter)
- Vassal version. (Go to Help and select About VASSAL) - 3.2.15
- Java version. Get it here "can't get it; I think that might be the problem? I will work on this." (My Comment - I believe he does have it, just can't find it, otherwise Vassal would not work)
- Vassal module name and version (If applicable. If it's not a module available from the VASSAL module list, then please include a link so we can download it ourselves.) TDC 6.4.3

We are using The Devils Cauldron 6.4.3 and trying to sync up to an existing game. The host gets a message that data is being sent and the guest shows that sync is complete, but nothing happens after that. Others, get the game data almost instantly.

We have determined that the two with the sync issues are using Norton and the “Smart” firewall. We have tried to turn that off with very limited success, sometimes it works, and most of the time it does not.

Has anyone experienced something similar to this? We are open to suggestions.
nashvillen
 
Posts: 13
Joined: September 17th, 2012, 1:31 am

Re: Sync issues with Server

Postby ZenClark » February 26th, 2015, 2:41 am

We are having very similar problems - 3/5 connect fine, 2/5 don't. We'll try the firewall approach and see what happens.
ZenClark
 
Posts: 6
Joined: February 26th, 2015, 2:37 am

Re: Sync issues with Server

Postby nashvillen » February 26th, 2015, 2:52 am

We thought about firewall, we have checked that. Just had a "Eeek! A bug!" show up with the following:

2015-02-25 20:34:08,165 [0-main] INFO VASSAL.launch.StartUp - Starting
2015-02-25 20:34:08,165 [0-main] INFO VASSAL.launch.StartUp - OS Windows 7 6.1
2015-02-25 20:34:08,165 [0-main] INFO VASSAL.launch.StartUp - Java version 1.7.0_55
2015-02-25 20:34:08,165 [0-main] INFO VASSAL.launch.StartUp - VASSAL version 3.2.15
2015-02-25 20:34:08,267 [0-AWT-EventQueue-0] INFO VASSAL.launch.ModuleManager - Manager
2015-02-25 20:34:41,647 [0-SwingWorker-pool-156943829-thread-2] INFO VASSAL.launch.AbstractLaunchAction - Loading module file C:\Vassal\The_devils_cauldron_v643.vmod
2015-02-25 20:34:42,565 [0-SwingWorker-pool-156943829-thread-2] INFO VASSAL.launch.TilingHandler - No images to tile.
2015-02-25 20:34:42,565 [0-SwingWorker-pool-156943829-thread-2] INFO VASSAL.launch.AbstractLaunchAction - Loading module The Devils Cauldron v6
2015-02-25 20:34:42,575 [0-SwingWorker-pool-156943829-thread-2] INFO VASSAL.tools.io.ProcessLauncher - launching C:\Program Files\Java\jre7\bin\java -Xms1024M -Xmx2048M -DVASSAL.id=1 -DVASSAL.port=49445 -Duser.home=C:\Users\Mike -Duser.dir=C:\Program Files\VASSAL-3.2.15 -cp lib\Vengine.jar VASSAL.launch.Player --load -- C:\Vassal\The_devils_cauldron_v643.vmod
2015-02-25 20:34:43,945 [1-main] INFO VASSAL.launch.StartUp - Starting
2015-02-25 20:34:43,955 [1-main] INFO VASSAL.launch.StartUp - OS Windows 7 6.1
2015-02-25 20:34:43,955 [1-main] INFO VASSAL.launch.StartUp - Java version 1.7.0_55
2015-02-25 20:34:43,955 [1-main] INFO VASSAL.launch.StartUp - VASSAL version 3.2.15
2015-02-25 20:34:43,955 [1-main] INFO VASSAL.launch.Launcher - Player
2015-02-25 20:34:45,907 [1-IconFactory-preload] INFO VASSAL.tools.icon.IconFactory - VASSAL images folder found at jar:file:/C:/Program%20Files/VASSAL-3.2.15/lib/Vengine.jar!/images/
2015-02-25 20:34:45,917 [1-IconFactory-preload] INFO VASSAL.tools.icon.IconFactory - Icon family network-server created for network-server.png
2015-02-25 20:34:45,917 [1-IconFactory-preload] INFO VASSAL.tools.icon.IconFactory - Icon family go-down created for go-down.png
2015-02-25 20:34:45,917 [1-IconFactory-preload] INFO VASSAL.tools.icon.IconFactory - Icon family network-idle created for network-idle.png
2015-02-25 20:34:45,917 [1-IconFactory-preload] INFO VASSAL.tools.icon.IconFactory - Icon family VASSAL created for VASSAL.png
2015-02-25 20:34:45,917 [1-IconFactory-preload] INFO VASSAL.tools.icon.IconFactory - Icon family calculator created for calculator.png
2015-02-25 20:34:45,917 [1-IconFactory-preload] INFO VASSAL.tools.icon.IconFactory - Icon family go-up created for go-up.png
2015-02-25 20:34:45,917 [1-IconFactory-preload] INFO VASSAL.tools.icon.IconFactory - Icon family VASSAL-jabber created for VASSAL-jabber.png
2015-02-25 20:34:45,917 [1-IconFactory-preload] INFO VASSAL.tools.icon.IconFactory - Icon family jabber created for jabber.png
2015-02-25 20:34:45,917 [1-IconFactory-preload] INFO VASSAL.tools.icon.IconFactory - Icon family bug created for bug.png
2015-02-25 20:34:45,917 [1-IconFactory-preload] INFO VASSAL.tools.icon.IconFactory - Icon family yes created for yes.svg
2015-02-25 20:34:45,917 [1-IconFactory-preload] INFO VASSAL.tools.icon.IconFactory - Icon family no created for no.svg
2015-02-25 20:34:49,336 [1-AWT-EventQueue-0] WARN VASSAL.launch.BasicModule - The Devils Cauldron v6 version 6.4.3
2015-02-25 20:42:04,145 [1-SwingWorker-pool-1417721804-thread-3] WARN VASSAL.tools.logging.LoggedOutputStream - java.util.NoSuchElementException
2015-02-25 20:42:04,146 [1-SwingWorker-pool-1417721804-thread-3] WARN VASSAL.tools.logging.LoggedOutputStream -

2015-02-25 20:42:04,146 [1-SwingWorker-pool-1417721804-thread-3] WARN VASSAL.tools.logging.LoggedOutputStream - at VASSAL.tools.SequenceEncoder$Decoder.nextToken(SequenceEncoder.java:166)
2015-02-25 20:42:04,146 [1-SwingWorker-pool-1417721804-thread-3] WARN VASSAL.tools.logging.LoggedOutputStream -

2015-02-25 20:42:04,146 [1-SwingWorker-pool-1417721804-thread-3] WARN VASSAL.tools.logging.LoggedOutputStream - at VASSAL.chat.CgiServerStatus.getHistory(CgiServerStatus.java:151)
2015-02-25 20:42:04,146 [1-SwingWorker-pool-1417721804-thread-3] WARN VASSAL.tools.logging.LoggedOutputStream -

2015-02-25 20:42:04,146 [1-SwingWorker-pool-1417721804-thread-3] WARN VASSAL.tools.logging.LoggedOutputStream - at VASSAL.chat.CgiServerStatus.getHistory(CgiServerStatus.java:102)
2015-02-25 20:42:04,147 [1-SwingWorker-pool-1417721804-thread-3] WARN VASSAL.tools.logging.LoggedOutputStream -

2015-02-25 20:42:04,147 [1-SwingWorker-pool-1417721804-thread-3] WARN VASSAL.tools.logging.LoggedOutputStream - at VASSAL.chat.ui.ServerStatusView$4.doInBackground(ServerStatusView.java:221)
2015-02-25 20:42:04,147 [1-SwingWorker-pool-1417721804-thread-3] WARN VASSAL.tools.logging.LoggedOutputStream -

2015-02-25 20:42:04,147 [1-SwingWorker-pool-1417721804-thread-3] WARN VASSAL.tools.logging.LoggedOutputStream - at VASSAL.chat.ui.ServerStatusView$4.doInBackground(ServerStatusView.java:218)
2015-02-25 20:42:04,147 [1-SwingWorker-pool-1417721804-thread-3] WARN VASSAL.tools.logging.LoggedOutputStream -

2015-02-25 20:42:04,147 [1-SwingWorker-pool-1417721804-thread-3] WARN VASSAL.tools.logging.LoggedOutputStream - at org.jdesktop.swingworker.SwingWorker$1.call(Unknown Source)
2015-02-25 20:42:04,147 [1-SwingWorker-pool-1417721804-thread-3] WARN VASSAL.tools.logging.LoggedOutputStream -

2015-02-25 20:42:04,147 [1-SwingWorker-pool-1417721804-thread-3] WARN VASSAL.tools.logging.LoggedOutputStream - at java.util.concurrent.FutureTask.run(Unknown Source)
2015-02-25 20:42:04,147 [1-SwingWorker-pool-1417721804-thread-3] WARN VASSAL.tools.logging.LoggedOutputStream -

2015-02-25 20:42:04,147 [1-SwingWorker-pool-1417721804-thread-3] WARN VASSAL.tools.logging.LoggedOutputStream - at org.jdesktop.swingworker.SwingWorker.run(Unknown Source)
2015-02-25 20:42:04,148 [1-SwingWorker-pool-1417721804-thread-3] WARN VASSAL.tools.logging.LoggedOutputStream -

2015-02-25 20:42:04,148 [1-SwingWorker-pool-1417721804-thread-3] WARN VASSAL.tools.logging.LoggedOutputStream - at java.util.concurrent.ThreadPoolExecutor.runWorker(Unknown Source)
2015-02-25 20:42:04,148 [1-SwingWorker-pool-1417721804-thread-3] WARN VASSAL.tools.logging.LoggedOutputStream -

2015-02-25 20:42:04,148 [1-SwingWorker-pool-1417721804-thread-3] WARN VASSAL.tools.logging.LoggedOutputStream - at java.util.concurrent.ThreadPoolExecutor$Worker.run(Unknown Source)
2015-02-25 20:42:04,148 [1-SwingWorker-pool-1417721804-thread-3] WARN VASSAL.tools.logging.LoggedOutputStream -

2015-02-25 20:42:04,148 [1-SwingWorker-pool-1417721804-thread-3] WARN VASSAL.tools.logging.LoggedOutputStream - at java.lang.Thread.run(Unknown Source)
2015-02-25 20:42:04,149 [1-SwingWorker-pool-1417721804-thread-3] WARN VASSAL.tools.logging.LoggedOutputStream -

2015-02-25 20:43:18,497 [1-AWT-EventQueue-0] INFO VASSAL.build.module.GameState - Loading save game C:\Users\Mike\Dropbox\MMP\GTS\Campaign Game TDC\TDC Session 4a.vsav, created with module version 6.4.3
2015-02-25 20:49:24,841 [1-AWT-EventQueue-0] ERROR VASSAL.tools.ErrorDialog -
java.lang.ArrayIndexOutOfBoundsException: 2 >= 2
at java.util.Vector.elementAt(Unknown Source) ~[na:1.7.0_55]
at javax.swing.table.DefaultTableColumnModel.getColumn(Unknown Source) ~[na:1.7.0_55]
at VASSAL.build.module.noteswindow.SecretNotesController$Controls.initColumns(SecretNotesController.java:304) ~[Vengine.jar:na]
at VASSAL.build.module.noteswindow.SecretNotesController$Controls.refresh(SecretNotesController.java:372) ~[Vengine.jar:na]
at VASSAL.build.module.noteswindow.SecretNotesController.setup(SecretNotesController.java:114) ~[Vengine.jar:na]
at VASSAL.build.module.GameState.setup(GameState.java:308) ~[Vengine.jar:na]
at VASSAL.build.module.GameState$SetupCommand.executeCommand(GameState.java:581) ~[Vengine.jar:na]
at VASSAL.command.Command.execute(Command.java:54) ~[Vengine.jar:na]
at VASSAL.chat.CommandDecoder$1.run(CommandDecoder.java:40) [Vengine.jar:na]
at java.awt.event.InvocationEvent.dispatch(Unknown Source) [na:1.7.0_55]
at java.awt.EventQueue.dispatchEventImpl(Unknown Source) [na:1.7.0_55]
at java.awt.EventQueue.access$200(Unknown Source) [na:1.7.0_55]
at java.awt.EventQueue$3.run(Unknown Source) [na:1.7.0_55]
at java.awt.EventQueue$3.run(Unknown Source) [na:1.7.0_55]
at java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method) [na:1.7.0_55]
at java.security.ProtectionDomain$1.doIntersectionPrivilege(Unknown Source) [na:1.7.0_55]
at java.awt.EventQueue.dispatchEvent(Unknown Source) [na:1.7.0_55]
at java.awt.EventDispatchThread.pumpOneEventForFilters(Unknown Source) [na:1.7.0_55]
at java.awt.EventDispatchThread.pumpEventsForFilter(Unknown Source) [na:1.7.0_55]
at java.awt.EventDispatchThread.pumpEventsForHierarchy(Unknown Source) [na:1.7.0_55]
at java.awt.EventDispatchThread.pumpEvents(Unknown Source) [na:1.7.0_55]
at java.awt.EventDispatchThread.pumpEvents(Unknown Source) [na:1.7.0_55]
at java.awt.EventDispatchThread.run(Unknown Source) [na:1.7.0_55]
nashvillen
 
Posts: 13
Joined: September 17th, 2012, 1:31 am

Re: Sync issues with Server

Postby ZenClark » February 26th, 2015, 3:08 am

I don't understand what that bug is supposed to mean - is that a java bug?
ZenClark
 
Posts: 6
Joined: February 26th, 2015, 2:37 am

Re: Sync issues with Server

Postby nashvillen » February 26th, 2015, 3:21 am

I am guessing so, trying to give the developers as much information as possible. Very frustrating. It was working fine about six hours ago, about 2100 Zulu.
nashvillen
 
Posts: 13
Joined: September 17th, 2012, 1:31 am

Re: Sync issues with Server

Postby uckelman » February 26th, 2015, 4:52 pm

The exception starting here:

> 2015-02-25 20:42:04,145 [1-SwingWorker-pool-1417721804-thread-3] WARN
> VASSAL.tools.logging.LoggedOutputStream -
> java.util.NoSuchElementException
> 2015-02-25 20:42:04,146 [1-SwingWorker-pool-1417721804-thread-3] WARN
> VASSAL.tools.logging.LoggedOutputStream -
>
> 2015-02-25 20:42:04,146 [1-SwingWorker-pool-1417721804-thread-3] WARN
> VASSAL.tools.logging.LoggedOutputStream - at
> VASSAL.tools.SequenceEncoder$Decoder.nextToken(SequenceEncoder.java:166)
> 2015-02-25 20:42:04,146 [1-SwingWorker-pool-1417721804-thread-3] WARN
> VASSAL.tools.logging.LoggedOutputStream -
>
> 2015-02-25 20:42:04,146 [1-SwingWorker-pool-1417721804-thread-3] WARN
> VASSAL.tools.logging.LoggedOutputStream - at
> VASSAL.chat.CgiServerStatus.getHistory(CgiServerStatus.java:151)
> 2015-02-25 20:42:04,146 [1-SwingWorker-pool-1417721804-thread-3] WARN
> VASSAL.tools.logging.LoggedOutputStream -

looks like it was caused by a failure to read the server status.
This is likely a consequence of your connectivity problem.

The exception starting here:

> 2015-02-25 20:49:24,841 [1-AWT-EventQueue-0] ERROR
> VASSAL.tools.ErrorDialog -
> java.lang.ArrayIndexOutOfBoundsException: 2 >= 2
> at java.util.Vector.elementAt(Unknown Source) ~[na:1.7.0_55]
> at javax.swing.table.DefaultTableColumnModel.getColumn(Unknown Source)
> ~[na:1.7.0_55]
> at
> VASSAL.build.module.noteswindow.SecretNotesController$Controls.initColumns(SecretNotesController.java:304)

appears to be one from Bug 10114:

http://www.vassalengine.org/tracker/sho ... i?id=10114

It's unlikely to be related to your connection problem.

--
J.
User avatar
uckelman
Site Admin
 
Posts: 8137
Joined: December 10th, 2007, 9:48 am
Location: Durham, England

Re: Sync issues with Server

Postby nashvillen » February 26th, 2015, 11:47 pm

What can cause the connectivity issues? Can a specific ISP be causing this, such as AT&T? Any ideas we can work on?
nashvillen
 
Posts: 13
Joined: September 17th, 2012, 1:31 am

Re: Sync issues with Server

Postby dsoukup » February 28th, 2015, 4:25 am

I am still experiencing problems connecting/synching. Below are the specs for the machine I am on now; my other newer systems (iBook Pro and an HP ProBook with Windows 8) experience the exact same issue trying to connect to the VASSAL server.

- Model: Gateway NV59C
- Operating System: Windows 7 Home Premium SP1
- CPU: Intel(R) Core(TM) i3 CPU M 350 @ 2.27 GHz
- Memory: 4.00 GB
- Video Card:
- Vassal version: 3.2.15
- Java version: 1.6.0_34 (Java 6 Update 34)
- Vassal module name and version: VASL 6.2.0
- Exactly what steps are required to reproduce your problem: Attempt to connect to the VASSAL server to play live online. It takes approximately 30 seconds - 5 minutes to bring up the Main Room, and each action thereafter (creating a room, joining an existing room, messaging other users) takes anywhere from 30 seconds to 10 minutes to complete.

I am an AT&T (Uverse) customer as are others reporting this problem, so I contacted the AT&T "support" center tonight. They were unable to provide any real insight; in their view, there is no problem since my general latency and upload/download speeds are acceptable.

I ran reset all systems, tried wireless/wired, ran some ping tests (average over 250 ms with about 15-30% packet loss), trace routes (see below), released/renewed/flushed the connection/DNS and other basic tasks, but I have not been able to determine what is going on. Below is a recent traceroute to 68.14.242.201 which I believe is the IP address for the VASSAL game server. I am definitely not a network guru... Does anybody have any thoughts?


Code: Select all
Tracing route to two.vassalengine.org [68.14.242.201]
over a maximum of 30 hops:

1 ms   < 1ms   2 ms   homeportal [192.168.1.254]
*   *   *   Request timed out.
21 ms   18 ms   20ms   71.150.32.178
20 ms   21 ms   19 ms   12.83.42.129
32 ms   32 ms   33 ms   gar27.dlstx.ip.att.net [12.123.16.77]
33 ms   31 ms   30 ms   ae-9.r01.dllstx04.us.bb.gin.ntt.net [129.250.8.237]
*   29 ms   34 ms   ae-1.r20.dllstx09.us.bb.gin.ntt.net [129.250.2.10]
*   79 ms   *   ae-3.r20.lsanca03.us.bb.gin.ntt.net [129.250.7.69]
65 ms   66 ms   67 ms   ae01.r04.lsanca03.us.bb.gin.ntt.net [129.250.5.2]
66 ms   67 ms   66 ms   ae-4.r00.lsanca19.us.bb.gin.ntt.net [129.250.6.203]
78 ms   *   77 ms   ae-0.cox.comm.lsanca19.us.bb.gin.ntt.net [129.250.194.166]
90 ms   98 ms   100 ms   chnddsrj01-ae1.0.rd.ph.cox.net [68.1.5.211]
*   *   *   Request timed out.
*   *   *   Request timed out.
114 ms   115 ms   109 ms   router.nexiliscom.com [70.167.214.190]
*   114 ms   116 ms two.vassalengine.org [68.14.242.201].
dsoukup
 
Posts: 5
Joined: February 24th, 2015, 5:21 pm

Re: Sync issues with Server

Postby uckelman » March 1st, 2015, 9:28 pm

See my reply here:

viewtopic.php?f=3&t=8029&start=15#p48068

What you have from traceroute suggests a very bad problem, which we (collectively) should investigate.
User avatar
uckelman
Site Admin
 
Posts: 8137
Joined: December 10th, 2007, 9:48 am
Location: Durham, England

Re: Sync issues with Server

Postby DanAu » March 2nd, 2015, 2:57 am

I am on AT&T as well, and have been experiencing these issues over the last couple of weeks now. It never did this until recently.
DanAu
 
Posts: 4
Joined: February 22nd, 2015, 9:12 pm

Re: Sync issues with Server

Postby Cpmathis18 » March 2nd, 2015, 3:05 am

Played a game this afternoon and one player had this problem. He is on AT&T also. His game just wasn't syncing with the rest of us. Everything else seemed fine with his internet except for vassal.
Cpmathis18
 
Posts: 3
Joined: March 2nd, 2015, 3:01 am


Return to Technical Support & Bugs

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron