Create account / Log in

VASSAL Losing Connection to Server

Issues with the Vassal engine.

Moderators: Tim M, uckelman

VASSAL Losing Connection to Server

Postby eggsalad » November 9th, 2016, 6:05 pm

Hello -- I've done some searching of the forums for this topic and found some threads, but nothing so far that has helped get me any closer to a solution.

I have a windows 10 PC with VASSAL 3.2.16. When I join an online game, or start a room of my own, I will lose connection to the server after ~3-5 minutes of no activity in the module.

I understand that the problem is likely in my firewall/router/ISP. However, VASSAL is the only program that has this issue. I have experienced no other connection problems with any other internet connection on this system.

I have run tracert and ping to the VASSAL server, and the results are always good.

Given that, are there some resources that someone can point me to help troubleshoot this issue, most likely from a firewall / router configuration perspective? Is there a description of how the VASSAL connection to the server works that might help me understand why only the VASSAL connections are being dropped?

I have tried adding VASSAL and the java exe explicitly to the firewall on my PC, no luck. I am loathe to turn the firewall off entirely, but I suppose I could try that. I have also looked into my router settings and could not find any obvious tweaks to make to prevent a timeout.

I appreciate any help / resources folks can give me.
eggsalad
 
Posts: 2
Joined: July 19th, 2013, 4:34 pm

Re: VASSAL Losing Connection to Server

Postby JohnStaal » January 10th, 2019, 12:02 am

Hi,
Ever got a solution direction for this problem?

Very interested because I suffer from same issue and would like to solve this.

Regards, John
JohnStaal
 
Posts: 7
Joined: October 19th, 2016, 10:34 pm

Re: VASSAL Losing Connection to Server

Postby wifferboy » January 13th, 2019, 6:25 am

I also have this problem and have searched the forums and have found nothing to help. And yet it seems to be happening to many of us.

Is there some kind of an activity timer involved?
wifferboy
 
Posts: 53
Joined: March 22nd, 2011, 9:50 pm

Re: VASSAL Losing Connection to Server

Postby brooksjo » January 21st, 2019, 8:55 am

Hi there,

Any update or solution yet? I'm having the same issue. Looks like it's surely a connectivity problem, but how to fix it and avoid restarting the games all the time?

Thanks,
Jo Brooks
User avatar
brooksjo
 
Posts: 1
Joined: January 21st, 2019, 8:31 am

Re: VASSAL Losing Connection to Server

Postby JohnStaal » February 7th, 2019, 2:59 pm

Hi All,

I finally manage to 'solve' this issue.

I tested this problem at a friends home that uses the same internet provider and lives in the same area. Vassal was working fine here. Only delta was a different modem/router provided by the ISP.

Could still be home-network related, but I convinced my ISP to provide me with the newer model modem/router and my Vassal sessions are working just fine.

I still do not know the root cause of the problem (I really do know where to start) but I doubt that the modem/router (inherit firewall) settings where causing this problem. I spend some time digging into the old settings and could not see any surprising port-forwarding / blocking etc settings. Also all other applications, network , etc where working just fine.

This is the router that got replaced: Technicolor TC7210 swapped for: Connectbox (Arris TG2492LG).

Hope you all find some kind of solution because this is really a problem that kept me away from playing by Vassal.

John
JohnStaal
 
Posts: 7
Joined: October 19th, 2016, 10:34 pm


Return to Technical Support & Bugs

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest